Thursday 23 February 2012

Kek Coklat

hari ne terasa nk cuba wat kek coklat... dah lama jg lah x buat kek ne...entah cam mane blh dtg rajin lah pulak....cobaan pertama 2 hari lps gagal entah ape silap nyer..yg jd topping nyer saje....

lebih bhn2 hr tu ada lg so ku cuba lg sekali tp guna resepi lain pulak yg lg simple dan guna bhn yg ada je kat umah...berani lah pulak ubah2 resepi kan ...cam pandai sgt  nasib baik lah menjadi.....alhamdullilah jadi akhirnyer 
ape pasal kek ne dah separuh ... lps je masak ada kawan dtg amik barang tu lah yg potong cikit bagi kat dia ....walaupun dah separuh tetap ku letak kan topping nyer ...

ne resepi yg ku dah ubah suai mengikut bahan (tulisan purple) yg ada kat umah time nak buat (seram pulak takut tak jadi bila nk buat lagi )

Kek coklat

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko
*- ( letak 80g je guna Van Houten )
* 200g Gula pasir*    - ( pakai custor sugar )
* 1 tin Susu sejat*     -( 1 cawan susu segar )
* 200g Minyak Masak Sayuran*( 1 cawan minyak jagung)
* 250g Susu Pekat* ( ½ cawan susu pekat )
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
–( tepung naik sendiri blue key )
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

*Serbuk Nescafe 1 sudu kecil


Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* *dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering * & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn ganache.
  note :  adunan ini agak cair sedikit  masa aku buat .. asal ngan kertas minyak lebih baik

Penyediaan chocolate ganache:

Bahan2:
1 tin susu pekat - boleh kurangkan (1/2 cawan je )
1 sudu teh esen vanila
½ cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko (lebih sedap kalu guna Van Houten)
  Secubit garam
Coklat rice ( nak letak ape2 pun boleh ikut citarasa sendiri)

Cara-cara :

1.     Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker.
2.     Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek.

2 comments:

  1. sedap..sedap kak..nnt wat ag eh..
    xpe sesekali tukar resepi..yg penting sedap n menjadi..hehe

    ReplyDelete

dah baca komen-komen lah ...tq