Thursday 7 June 2012

~Super Moist Eggless Chocolate Cake~

Cake ini aku buat semlm lps balik kerja untuk berbuka pose... terasa pulak tekak ne nak bebuka ngan caje coklat ngegadakan... tulah sape suruh godeh2 blog org tgk resepi Super Moist Eggless Chocolate Cake cam sedap je kan dah terliur sendiri almaklumlah pose...bila diteliti bahan2nyer tidaklah payah sgt.. so aper lagi balik kerja terus lah membuatnyer....nak cepat punyer pasal aku buat dlam cup je.kata nk mkan berbuka lambat2 nanti x sempat ..cake ne x guna telur n butter ...tapi super moist...

1 adunan tu aku buat dpt lah 24 pcs...

yg ne dah siap ngan topping  nyer .... tp rasenyer klu x ada topping pun dah ok sgt lah .
jutaan terima kasih di ucapakan pada tuan empuya blog kak Dayang Jack yg memberi resepi di blognyer ...
tqvm kak dayang ..

resepi adalah seperti ini


bahan-bahan : loyang 6-7 inci
·         1 cawan tepung gandum
·         1 sudu kecil baking powder
·         1/2 sudu kecil soda bikarbonat
·         1/2 cawan serbuk koko  ( guna Cap Kijang)
·         2 sudu besar susu tepung
·         1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
·         1 cawan gula perang (saya kurangkan sikit )
·         1 sudu kecil esen vanilla
·         1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
·         secubit garam
·         1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
·         1 sudu kecil cuka atau jus lemon (saya pakai cuka)
Cara-cara :
1.     Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
2.     Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
3.     Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4.     Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.     Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
6.     Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran


2 comments:

  1. topping tu klau yg warna warni mesti lg mabeles kan :D

    ReplyDelete
  2. lagi nampakkan..ne sama kaler je ..next time try wat colour2..

    ReplyDelete

dah baca komen-komen lah ...tq